Wykaz diet stosowanych w szpitalu

  1. Dieta bezresztkowa.

  2. Dieta niskocholesterolowa.

  3. Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.

  4. Dieta z ograniczeniem białka i soli.

  5. Zasady diety cukrzycowej.

  6. Dieta wrzodowa.

  7. Dieta lekkostrawna.

  8. Dieta lekkostrawna matek karmiących.

  9. Dieta bezglutenowa.

  10. Dieta wysokobiałkowa.

  11. Dieta trzustkowa.

  12. Dieta bogato-resztkowa.

  13. Dieta wątrobowa.

  14. Dieta przy dnie moczanowej.

  15. Dieta w schorzeniach nerek i dróg moczowych

  16. Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego i Chorobie Leśniewskiego – Crohna

  17. Dieta płynna i papkowata (diety o zmienionej konsystencji)

  18. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

  19. Dieta wrzodowa bez mleka

  20. Dieta przy otyłości

  21. Dieta lekkostrawna bez mleka

Jednocześnie informujemy, że obok wymienionych diet istnieje możliwość opracowania indywidualnych diet na zlecenie lekarskie przez dyplomowane dietetyczki zatrudnione w naszym szpitalu. Zlecenie takie przyjmuje dietetyczka oddziałowa, która opracowuje zalecaną dietę.

 

Ponadto przypominam, że pacjenci wypisani ze szpitala powinni otrzymywać zalecenia dotyczące prawidłowego odżywiania w okresie poszpitalnym. Do karty informacyjnej należy dołączyć stosowany rodzaj diety i odnotowywać powyższy fakt w dokumentacji medycznej pacjenta.